Bas Anneveldt (41) en Willem Straat (43) willen met hun onderneming KeyPro uit Groningen de meubelwereld veranderen. Hun missie? Een zorgeloze inrichting mogelijk maken én tegelijkertijd bijdragen aan een circulaire economie.
Anneveldt:
“Wij zorgen dat de bewoners van een huis altijd kunnen zitten, koken, slapen en wassen. Dat bieden we aan als een volledige service. Als iemand door zijn bed zakt, gaan we niet zeuren over de oorzaak. Wij brengen dan onmiddellijk een ander bed. Dat garanderen we. Wij noemen dat onze ZKSW-garantie.”
Straat vult aan:
“Zo dragen we ook bij aan circulariteit. We willen uiteindelijk alleen superduurzame meubelen verhuren die heel lang meegaan. Dat heeft twee voordelen: de wereld wordt met minder afval opgezadeld en wij kunnen veel langer met onze meubels doen. We hopen huren op die manier ook financieel zo aantrekkelijk te maken, dat je wel gek moet zijn om nog te kopen.”
Toen Straat in 2011 samen met zijn toenmalige compagnon Jurian Zijlstra begon met KeyPro, vanuit het voormalig Klein Poortje in Groningen, zag hij direct potentie. De markt groeide dankzij het toenemende aantal buitenlandse werknemers dat tijdelijk in de Eemshaven werkte. KeyPro richtte hun tijdelijke huisvesting volledig in.
Al snel volgde een tweede activiteit die eveneens succesvol bleek in een toen kwakkelende woningmarkt: verkoopstyling. Woningen die te koop stonden, werden door KeyPro zó ingericht dat ze aantrekkelijker oogden voor potentiële kopers.
Straat:
“We zijn op den duur ook meubels gaan verkopen. Dan pak je je marge eerder. Je hebt in een bedrijf nu eenmaal ook cash nodig.”
Een sprekend voorbeeld van groei: KeyPro sloot vorig jaar een meerjarige deal met het Ministerie van Defensie voor de levering van 25.000 matrassen.
Zijlstra verliet het bedrijf enkele jaren geleden. In 2018 trad Bas Anneveldt toe als mede-eigenaar, vanuit de nieuwe vestiging in Amsterdam. Inmiddels telt KeyPro 36 medewerkers en is het actief in Nederland, België, Duitsland en Denemarken. Vaak voor bedrijven die tijdelijke woonruimte voor buitenlandse werknemers regelen.
Straat:
“Die zeggen tegen ons: we willen dat die mensen hier zorgeloos kunnen wonen.”
Ook gemeenten kloppen aan. Denk aan de opvang van ontheemden, zoals gevluchte Oekraïners. Veel woningcorporaties zijn klant van KeyPro. Anneveldt:
“In Groningen heb je natuurlijk te maken met aardbevingsschade en het herstel van woningen. Maar landelijk wordt het hele sociale huurwoningbestand verduurzaamd. Bewoners moeten tijdelijk ergens anders wonen. Soms gaat het om blokken van 100 woningen. Dat is een flinke uitdaging.”
KeyPro werkt daarnaast veel voor beleggers die woningen verhuren aan studenten of young professionals. Die blijven vaak maar kort in een woning en nemen niet hun eigen meubels mee.
KeyPro heeft een duidelijke ambitie: Europees marktleider worden. Om die volgende stap te zetten, haalde het bedrijf in maart 2025 een derde aandeelhouder aan boord: Grehamer Invest.
Straat:
“We willen met het bedrijf verder. Bas en ik vroegen ons af: kunnen we dat met z’n tweeën? Moeten we een derde partij aan boord halen? We hebben gekozen voor Grehamer. Dat is een investeerder die niet alleen geld, maar ook kennis en kunde inbrengt. En dat werkt tot op heden heel goed.”
De toekomst draait om circulariteit. KeyPro werkt samen met fabrikanten aan meubels die lang meegaan en geschikt zijn voor hergebruik. Zo wordt er samen met beddenfabrikant Auping gewerkt aan een matras dat tot wel 30 jaar mee kan.
Anneveldt:
“Dat kan misschien wel 30 jaar mee.”
Straat:
“Je moet meubels ook zo maken, dat je de onderdelen steeds opnieuw kunt gebruiken. Stel dat je een stoel hebt met een kapotte kuip en één met een kapot onderstel, dan moet je met de goede onderdelen gemakkelijk weer een goede stoel kunnen maken.”
Een mooi voorbeeld van lokale samenwerking is het project met Circulair Groningen Drenthe, waarin KeyPro samen met afvalverwerker NNDR en circulair meubelinrichter Zwartwoud een nachtkastje ontwikkelde uit houtreststromen.
Straat:
“Zoiets kun je natuurlijk ook met andere soorten meubels doen.”
Anneveldt:
“Die uitdaging van circulariteit is belangrijk, omdat overheden vanaf 2030 verplicht zijn 50 procent circulair in te kopen. Je zult zien dat het bedrijfsleven daarachteraan komt.”
Straat besluit:
“Uiteindelijk moet KeyPro een platform worden voor geheel circulaire meubels.”
Bron: https://dvhn.nl/economie/Meubelverhuurder-KeyPro-46354034.html