Maandelijks opzegbaar
Levering door heel West-Europa
Direct een offerte? Gebruik de configurator
Installatie nemen wij uit handen
Menu
Meubels huren Amsterdam

Jouw huis gemeubileerd verhuren? Lees hier alle voordelen, tips en regels!

30 januari 2023
8 min leestijd

Jouw huis gemeubileerd verhuren? Lees hier alle voordelen, tips en regels!

Wil jij graag je woning verhuren? Kijk dan goed naar de mogelijkheden. Er is namelijk meer mogelijk dan je denkt! Woningen zijn schaars en de prijzen zijn hoog. Daarnaast stijgt de vraag naar gemeubileerde kamers, studio’s en appartementen. Dat is goed nieuws voor jou als verhuurder. Maar wat maakt gemeubileerd verhuren zo aantrekkelijk? In deze blog, lees je alle voordelen, tips en regels die je moet weten. Pak een pen en papier en creëer je eigen checklist om je woning rendabel gemeubileerd te verhuren.

Ga aan de slag

Wat is gemeubileerd verhuren?

Zoals je weet zijn er 3 manieren om een huis op te leveren. Kaal, gestoffeerd of gemeubileerd. Wanneer je een huis gemeubileerd verhuurt, zorg je dat alle meubels aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bed, bank, tv, wasmachine en voldoende kasten. Een gemeubileerd appartement is voorzien van een volledige inrichting. In veel gevallen wordt ervoor gekozen om nog verder te gaan dan dat. Dan wordt ook het bestek, handdoeken en bedlinnen in verzorgd. In principe hoeft de huurder alleen een koffer mee te nemen met persoonlijke spullen.

5 voordelen van gemeubileerd verhuren

De aanschaf van het meubilair is natuurlijk een investering. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de voordelen.

1. Andere potentiële huurders

Door een huis te verhuren inclusief meubilair, spreek je een andere doelgroep aan. Gemeubileerde woningen zijn voor huurders duurder in vergelijking met kale en gestoffeerde woningen. Waar je nu op studenten richt, richt je je met gemeubileerd verhuren op huurders in een hoger segment. Deze doelgroep wordt over het algemeen gezien als betrouwbare huurders, maar hierover later meer.

2. Een hoge vraag

Expats zijn een voorbeeld van deze andere doelgroep. Ook de stijging van het aantal expats maakt dit een potentiële doelgroep. Door deze stijging is de kans groot dat je de woning snel en voor een goede prijs kan verhuren. Onder het kopje ’tips’ laten we zien in hoeverre dit aantal is verhoogd. We hebben onderzoek gedaan naar deze expat-markt. Uit interviews met mensen die woningen regelen voor hun expats blijkt dat het vinden van een geschikte woning een grote uitdaging is. Het aantal gemeubileerde huurwoningen én de algemene vraag naar gemeubileerde woningen stijgt.

3. Snel verhuren

Wanneer er veel vraag is naar gemeubileerde woningen, verhuur je de woning snel. Bij een gestoffeerde woning is dit vaak ook het geval. Het verschil is dat de ingerichte woning volledig instap klaar is. Je verhuurt de woning sneller omdat de huurder alleen persoonlijke spullen mee hoeft te nemen. Op korte termijn verhuren is ideaal voor expats. Zij hebben vaak snel een gemeubileerd huis nodig.

Ingerichte woningen worden vaak verhuurt voor een korte of middellange huurperiode. Huurders blijven vaak niet langer dan 3 jaar. Dit komt voornamelijk door de relatief hoge huurprijzen.

4. Het is duurzaam

Een ander belangrijk voordeel is duurzaamheid. Een appartement gemeubileerd verhuren betekent dat huurders zelf geen inboedel verschepen. Hiermee bespaar je een hoop Co2-uitstoot. Toekomstige huurders hoeven daarnaast zelf geen nieuwe meubels te kopen. Door een woning gemeubileerd te verhuren krijgen de meubels dus een tweede, derde of zelfs vierde leven.

5. Een vergoeding via de servicekosten 

Het aanschaffen van het meubilair, de inrichting en de afwerking van de huurwoning kost geld. Maar naast huur mogen ook andere servicekosten in rekening worden gebracht. Het gebruik van meubels en stoffering mag je via de servicekosten doorberekenen. Als verhuurder ben je verplicht om de kosten voor de huurder op te splitsen in de kale huur en de servicekosten.

Voor de berekening van de servicekosten voor een gemeubileerde woning mag je 20% van de aankoopwaarde per meubel per jaar doorberekenen. Als de meubels ouder dan 5 jaar zijn, mag je 20% van de tweedehandsverkoopwaarde berekenen.

Voor het berekenen dan deze servicekosten zijn 2 punten belangrijk:

  1. Het bedrag moet redelijk zijn
  2. De kosten moeten daadwerkelijk gemaakt zijn

Op de servicekosten mag je absoluut geen winst maken. Het is daarom belangrijk dat deze berekeningen precies worden uitgevoerd. Als huurder ben je verplicht om jaarlijks een overzicht te presenteren van de gemaakte kosten. Dit overzicht moet uiterlijk 6 maanden na het kalenderjaar beschikbaar worden gesteld aan de huurder. De huurder kan een verhoging weigeren wanneer je dit overzicht niet toont. Huurders kunnen bij misstanden aankloppen bij de huurcommissie en het geld op deze manier terugkrijgen. Daarom is het belangrijk om alle facturen van het meubilair te bewaren. Deze gebruik je namelijk ook om de totale waarde van je inboedel te bepalen.

Je mag de waarde van meubels alleen doorberekenen wanneer deze zonder schade te verwijderen zijn. Hier hoort een inbouwkeuken dus niet bij.

Deze vergoeding via servicekosten maakt gemeubileerd verhuren voor beleggers nog aantrekkelijker. Je komt je doelgroep tegemoet, waarnaast je de waarde van je investering over een periode van 5-10 jaar terugverdient.

Ontdek meubelpakket

Houd rekening met deze regels wanneer je gemeubileerd verhuurt

1. Het puntensysteem              

Als belegger mag je niet zomaar zelf de huurprijs vaststellen. Er wordt in Nederland onderscheid gemaakt tussen sociale huur en vrije sector huur. De grens tussen deze twee categorieën wordt bepaald op basis van het puntensysteem. Via het dit systeem dat bij het woningwaarderingsstelsel (WWS) hoort, stel je vast hoeveel punten de woning waard is.

Voor dit puntensysteem geldt dat de te verhuren woning moet worden beoordeeld en gewaardeerd op vaste onderdelen, waarbij per onderdeel een aantal punten verdiend kunnen worden. Het puntensysteem is door de huurcommissie vastgesteld en wordt jaarlijks aangepast.

Het is belangrijk om te weten dat het gemeubileerd verhuren van je woning niet van invloed is op het aantal punten dat je krijgt volgens het puntensysteem. Het gaat hierbij om andere zaken zoals oppervlakte, de WOZ-waarde en of de woning voorzien is van een (eigen) keuken, toilet, wastafel en/of douche.

Het totale puntenaantal bepaalt of de woning boven de liberalisatiegrens (2023: €808,06) valt. Dit heeft consequenties voor de huurprijs die je mag vragen:

Indien de woning 144 punten of minder oplevert, valt de woning onder de sociale verhuur en zal de maximale kale huurprijs niet hoger zijn dan € 808,06. Hoe hoog het huurbedrag daadwerkelijk is, wordt op basis van het toegekende puntenaantal bepaald.

Heeft de woning 145 punten of meer, kan de woonruimte in de vrije sector verhuurd worden. In beide gevallen, zowel wanneer je kaal als gemeubileerd verhuurd, mag de maximale huurprijs in dit geval boven de grens van € 808,06 liggen. Als particuliere vastgoedbelegger in de vrije sector bereken en bepaal je dus zelf de maximale huurprijs.

2. Een geldige huurovereenkomst

Het is belangrijk om een geldige huurovereenkomst op te stellen die de rechten en verplichtingen van beide partijen duidelijk omschrijft. In deze overeenkomst staan alle belangrijke regels omschreven tussen jou en de huurder.

Bij ingerichte woningen is het belangrijk dat er specifieke regels en afspraken worden genoteerd. Zet in het gemeubileerd verhuren contract duidelijk neer hoe je wilt dat er met je meubels om wordt gegaan. Noteer regels over de borg die je hierover vraagt en de terugbetaling hiervan. Bedenk voor jezelf wat jij belangrijk vindt. Wil je liever niet dat men rookt in jouw huis, dan is het belangrijk om dit in het contract te vermelden.

In de huurovereenkomst staat beschreven dat er veiligheidsvoorzieningen aanwezig zijn, zoals rookmelders en brandblussers. Verder zijn er regels in vastgelegd voor het gebruik van energie en andere nutsvoorzieningen. Ook moeten er regels worden opgesteld omtrent de huurprijs, betalingstermijn, onderhoud van de woning en meubels, de opzegtermijn en de beëindiging van de huurovereenkomst. Als laatste is het belangrijk dat er de juiste verzekeringen zijn afgesloten en er een huurbeschermingsregeling geldt, dit houdt in dat de huurder beschermd is tegen onredelijke huurverhoging en onredelijk opzeggen.

Houd er rekening mee dat deze regels kunnen wijzigen. Controleer bij een nieuwe huurder of de regels die hierboven beschreven zijn nog gelden.

6 tips om een huis gemeubileerd te verhuren

1. Kies voor een neutrale inrichting

Probeer de inrichting van de woning simpel te houden. Iedereen heeft een eigen smaak. Door de woning zo neutraal mogelijk in te richten, hou je de doelgroep breder. Ook kan het voor potentiële huurders prettig zijn om een eigen stijl en eigen spullen te combineren met een neutrale inrichting. Voor de inrichting is het van belang dat wordt gekozen voor moderne meubels. Dit zijn echter ook de verwachtingen van de doelgroep. Men verwacht over het algemeen schone en moderne voorzieningen in een gemeubileerd huis. Richt je de woning in volgens je eigen smaak? Dan bestaat de kans dat je onbewust mensen afschrikt.

2. Kies voor ‘hufterproof’ meubilair

Het kan gebeuren dat huurders niet netjes met jouw spullen omgaan. Kies dus voor meubilair wat tegen een stootje kan om onnodige kosten te besparen.

3. Kijk naar expats

Het aandeel expats op de huurmarkt is eind 2021 op het hoogste punt in drie jaar. 1 op de 4 huurders in de vrije sector is een expat. In het eerste kwartaal van 2021 was slechts 1 op de 7 huurders expat. Vaak wordt de huur door hun werkgever betaald. Kenniswerkers zijn meestal nette mensen met een goede baan. Hierdoor worden expats over het algemeen beschouwd als betrouwbare huurders.

   

4. Richt je op de ideale huurder

Het is belangrijk om van tevoren jouw ideale huurder in kaart te brengen. Zo kom je er achter wat deze huurder belangrijk vindt en wat hij/zij nodig heeft. Wil je je op expats richten? Zorg dan bijvoorbeeld voor een fijne werkplek in de woning. Richt je je op jonge gezinnen? Dan is het belangrijk om te zorgen voor kinderbedden of een kinderkamer, in de woning.        

   

5. Maak een lijst met de inventaris

Bij het opstellen van een huurcontract is het van belang om een inventarislijst te maken. Zo vergeet je niks. Op deze manier weet je welke spullen er aanwezig zijn en wat de huidige staat van de inventaris is. Zo kan je eventuele schade noteren aan het eind van een huurperiode. Komt er een nieuwe bewoner in het huis? Vergeet dan niet een nieuwe lijst te maken, of de oude lijst bij te werken.

6. Huur zelf het meubilair

Je kan natuurlijk zelf meubels kopen en de woning inclusief meubilair verhuren. De aanschaf van de meubels is een redelijke investering. Een nadeel hiervan is dat er een kans bestaat dat dingen kapotgaan. Het repareren van de eventuele schade kost tijd, geld en moeite. Wil je dit liever uit handen geven en tijdens de volledige huurperiode verzekerd zijn van een werkend interieur? Dan is het huren van meubels, een goed alternatief.

Door het huren van meubels hoef je nergens meer naar om te kijken; Je wordt geholpen met het samenstellen van het pakket zodat je niks vergeet. Vervolgens worden levering, installatie, montage en styling op locatie geregeld. En na de huurperiode, worden de meubels weer opgehaald.

Huur meubels bij KeyPro!

Met 12 jaar ervaring weten we dat het huren van meubilair voor veel beleggers echt een uitkomst is. Je kiest de meubels die bij de doelgroep passen en de rest wordt allemaal voor je geregeld. De levering, installatie en montage geef je volledig uit handen. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om meubels te kopen. Ook dan hoef je zelf niks te doen.

Voor het gemeubileerd verhuren van je appartement, heb je een totaalpakket nodig. Wij hebben hier complete lijsten voor. Die wijzig je naar eigen wens om zo een gepersonaliseerd pakket te ontvangen. Om je woning volledig gemeubileerd te verhuren, loop je door het pakket door aan de hand van jouw checklist.

Liever meubels kopen of huren? Check onze pakketten om te zien wat bij jou past of neem contact met ons op!

 Bekijk hier ons aanbod

Volg ons op onze socials!

Wellicht ook interessant